meny
                 
Startsiden
Nordmøre
  Aure
  Alfabetisk
  Bransje
  Bil og båt
  Blomster og planter
  Byggevarer- og firma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektrisk
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Maskinentreprenører
  Møbler
  Produksjon
  Reiseliv
  Tjenester
  Averøy
  Eide
  Gjemnes
  Halsa
  Smøla
Romsdal
Sør-Trøndelag
Kommunenvår søker medarbeidere
Om oss





Tustna Kveitefarm ASA


Kveiteoppdrett satser på utvidelse

Telefon: 71 52 11 52
Faks: 71 52 11 53
e-post:
firmapost@tustna-kveitefarm.no
www.tustna-kveitefarm.no

Tustna Kveitefarm er en av de spennende og nyskapende bedriftene i Aure. Bedriften som er lokalisert på Fætten industri- område ved Tømmervågen, driver med oppdrett av kveite, og leverer nå flere tonn i måneden. Kveiteoppdrett er en vanskelig produksjon som krever spesialkunnskap, men selskapet som ble etablert i 1998 har da også en stab med høyt spesialiserte fagfolk som takler dette.


Bildet: Driftsleder Geir Langelo og røkter Hilde Rutledal foran mange etasjer med oppdrettsbasseng. Her ligger kveita i ro tett i tett. Det er en sosial, nysgjerrig og tam fisk å arbeide med, forteller de.

Daglig leder Kurt Oterhals, som var initiativtaker til kveitefarmen, har erfaring fra selskap som driver med oppdrett og yngelproduksjon av laks og ørret, og utdannelse innen faget fra Høgskolen i Molde samt NTNU, og også Norges eksportskole. Han har dessuten erfaring som økonomisjef i et integrert oppdrettsselskap.

Driftsleder Geir Langelo er cand scient fra akvakultur og fysiologi ved universitetet i Trondheim, har vært forsker ved Allforsk i tre år og innehar også en rekke styreverv innenfor oppdrettsselskap. Også røkteren Hilde Rutledal har havbruksutdannelse og har en bachelorgrad i havbruk fra høgskolen i Sogndal. Begge de to siste har slått seg ned på Tustna, og trives godt på øya. Det er mange innflyttere på Tustna, har Langelo registrert, og han ser det som naturlig med fint oppvekstmiljø og rimelige hus. Hilde har også tatt med seg samboeren som har startet eget snekkerfirma og de planlegger nå giftemål til sommeren. Oterhals er bosatt i Kristiansund.

Produksjonen skulle altså være i de beste hender, og kveitproduksjonen som fordeler seg over et areal på rundt 2000 kvadratmeter fungerer også godt. Problemet innefor kveiteoppdrett er i hovedsak knytt til yngelproduksjon, og så langt ser det ut til at islendingene takler dette best kvalitetsmessig, og er konkurransedyktig på pris selv med spesielt innleid fly for frakt av yngelen til Norge.

Fra den første oppstarten i 1998 har det blitt investert mye i kveitefarmen, og aksjekapitalen er nå oppe i over 12 millioner. I 2002 var det byggestart og i desember det året var de første 41000 ynglene på plass i anlegget. I 2003 ble de også tildelt en sjøbasert konsesjon på 12000 kubikkmeter. Produksjonen av kveite er veldig arealkrevende, selv om arealdekningen av fisk er på 300 prosent. De arbeides derfor med planer om en hall til.

Salgsarbeidet er også krevende. Restaurantene er kravstore og vil være trygge for leveranser når dette først settes på menyen. Ferskvaredisker er et annet krevende salgsområde. Så mange konkurrenter er det ikke, og de er først og fremst medaktører i dagens situasjon. Nå blir det levert rundt 2 tonn topp kvalitets kveite i måneden, og en del går også til eksport til England.

Bilde 2: Kurt Oterhals er daglig leder og initiativtaker til selskapet.
Bilde 3. Hallen er stor, men nå er det planer om en til.




• Statoil Tjeldbergodden
• TH. Lindaas AS
• Tustna Kveitefarm ASA
 

(c) ramvik.no
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik