meny
                 
Startsiden
Nordmøre
Romsdal
Sør-Trøndelag
  Frøya
  Hemne
  Alfabetisk
  Bransjer
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Helse og velvære
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Maskin, bil og båt
  Maskinentreprenører
  Møbler og interiør
  Produksjon og håndverk
  Reiseliv
  Tjenester
  Hitra
  Klæbu
  Meldal
  Melhus
  Midtre Gauldal
  Orkdal
  Rennebu
  Rissa
  Skaun
Kommunenvår søker medarbeidere
Om oss



Loading




Haukvik Kraft-Smolt


Haukvik Kraft-Smolt AS
7203 VINJEØRA
Tlf: 72 45 44 44

E-post: kraft-smolt@haukvik.no
Hjemmeside: www.haukvik.no




 

Tar vare på villaksens gener

Haukvik Kraft-Smolt driver genbank for villaks på oppdrag for Direktoratet for naturforvaltning, med Veterinærinstituttet som faglig instans. Anlegget som ligger ved Vinjefjorden tre kilometer fra Vinjeøra, har seks ansatte. Både ute og inne på området er det rogn, smolt og stamlaks, som spiller en avgjørende rolle for gjenoppbygging av vill atlanterhavslaks i infiserte elver.


Innenfor portene på anlegget på Vinjeøra tar disse ansatte vare på atlanterhavslaksens gener fra 12 elver og vassdrag i Norge. Fra høyre har vi daglig leder Anders Nielsen Haukvik, Alf Nielsen, Tore Toresen, Karita Aune og Bjørg Karlsnes. Ole Steinar Opsal som ikke er tilstede her, er med i vaktordningen.

Genbanken ble etablert i 1989 som den første i Norge og offisielt åpnet i november 1990 av daværende miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. Genbanken og Haukvik kraftverk utnytter det samme vannet, derav navnet Haukvik Kraft-Smolt AS. Etter at vannet har vært gjennom kraftverket luftes det før det fortsetter inn i anlegget til fisken. Lakseparasitten Gyrodactylus salaris som først og fremst lever på atlanterhavslaks, var bakgrunnen for genbanken. Infiserte elver behandles med blant annet giften rotenon som tar knekken på både parasitt og villaks. Før behandlingen av elver settes i gang, er det derfor viktig å hente ut rogn og melke fra vassdraget. Selv om fisken er smittet, er rogna og melken fra fisken frisk.

Ingen levende fisk tas inn i anlegget, og ingen levende fisk settes ut. Det er rogna og melken som er viktig i denne sammenhengen – der befruktet rogn settes ut i dens opprinnelseselv. Denne prosessen tar flere år. Rogn og melke strykes fra villaksen fra den infiserte elva. Rogna befruktes så før den legges i klekkeriet. Når den er klekket og blitt til yngel, flyttes de over til startfôringskar. Derfra merkes de for å gjøres sporbare. Så skal individene vokse i oppvekstavdelingen før de flyttes over til stamfiskavdelingen. Det tar flere år å utvikle denne stamfisken som er produsent av rogn som skal tilbakeføres til den friskmeldte elva.

- Mange tror at det er de største fiskene som velges til rognprodusenter, men her er det ikke lov å drive med utvelgelse. En mindre fisk kan være vel så overlevelsesdyktig som de større fiskene. Det er mangfoldet som er viktig for at alt skal bli mest mulig naturlig, sier Bjørg Karlsnes.
Det er ikke uvanlig at elver som friskmeldes får tilbakeslag. Derfor tar de ansatte i genbanken vare på stamfiskene i ennå noen år. Elver som har vært gyroinfisert, fått behandling og blitt friskmeldt per i dag, er elvene Aura ved Ålesund, Valldal, Nordal, Eidsdal, Beiarelva, Måna, Flekke, Lone og Oselva. Gode eksempler på vellykket arbeid fra null liv til yrende villaks-liv.

Bjørg opererer her maskinen som skiller mellom befruktet og ikke befruktet rogn.

Her er Karita i gang med å rengjøre karene der smolt på et par centimeters størrelse lever og vokser.

Anders jobber og ser fisk dagen lang, så fiske etter blant annet villaks overlater han til andre.


Genbanken ved Vinjeøra sett fra lufta.

Reportasje: Hans.Petter.Gustavsen@kommunenvar.no




• Aqua Gen avd. Kyrksæterøra
• Haukvik Kraft-Smolt
• Hellandsjø Skinnsøm
• Holla Metall
• Huset Harmoni
• IPS
• Kafe Koselig
• Lund Bakeri & Conditori
• Svanem
• Øra Produkter
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik