meny
                 
Startsiden
Nordmøre
Romsdal
Sør-Trøndelag
  Frøya
  Hemne
  Alfabetisk
  Bransjer
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Helse og velvære
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Maskin, bil og båt
  Maskinentreprenører
  Møbler og interiør
  Produksjon og håndverk
  Reiseliv
  Tjenester
  Hitra
  Klæbu
  Meldal
  Melhus
  Midtre Gauldal
  Orkdal
  Rennebu
  Rissa
  Skaun
Kommunenvår søker medarbeidere
Om oss



Loading




Holla Metall


Wacker Chemicals Norway AS
Holla Metall

7200 KYRKSÆTERØRA

Tlf: 72 45 06 00
E-post: torbjoern.halland@wacker.com

Hjemmeside: www.wacker.com




 

Produksjon døgnet rundt hele året

Wacker Chemicals Norway AS, Holla Metall i Hemne produserer raffinert silisium. Kvarts og kull blir omdannet til silisium som igjen blir brukt til silikonproduksjon i Tyskland. Hele 160 ansatte har sitt daglige virke ved smelteverket, som siden oppstarten i 1964 har opparbeidet solid kompetanse og nyter stor respekt i bransjen.


Wacker Chemicals Holla Metall har 160 ansatte, og produserer cirka 50 000 tonn silisium i året. 


Det er veldige krefter og mye energi som skal til for å omdanne kvarts og kull til silisium. Uvant og litt skremmende er det for en besøkende journalist når flammene slår ut og gnistregnet spruter, men alt foregår i kontrollerte former.

– Reduksjonsprosessen krever høy energi og sterk varme. Dermed oppstår det kjemiske reaksjoner som omdanner råstoffet til salgbar vare, forteller direktør Torbjørn Halland.


I store kjeler under ekstremt høye temperaturer omdannes kvarts og kull til silisium ved Wacker Holla Metall.

Smelteverket holder produksjonen gående 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, 365 dager i året, og har kapasitet til å produsere nærmere 50 000 tonn silisium årlig. Etter noen år med tungt marked og permitteringer er det nå optimismen som råder på en av Hemnes viktigste arbeidsplasser.

– At vi ble oppkjøpt av den tyske giganten Wacker Silicones innebærer at det åpner seg jobb- og karrieremuligheter for våre ansatte i et internasjonalt industrikonsern med 16 000 ansatte, sier Halland.

Wacker Chemie har vært en god og pålitelig kunde av Fesil Holla gjennom 20 år. Dette oppkjøpet utgjør en strategisk endring som gjør silisiummetallanlegget på Holla til en integrert del av Wackers verdikjede innen silisium.

 

Vi får en rundtur på området. Her er det ingen som slipper inn uten vernesko, hjelm, briller og maske. Det er mørkt inne i produksjonslokalene, og noe støv er selvsagt ikke til å unngå. Trucker kjører i rakst tempo mellom ovner, råmaterialer og lagringsområder. Innimellom høres bankelyder etterfulgt av skarpe smell. Hele lokalet syder av effektivitet og høyt arbeidstempo. I et lagerområde står sekk på sekk med ferdig silisium som venter på å bli hentet sjøveien.
– Hele vår produksjon eksporteres ut av landet, og for å kunne hevde oss i den internasjonale konkurransen er vi helt avhengige av godt utdannede medarbeidere som er i stand til å drive et kontinuerlig utviklingsarbeid, understreker Halland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Alle prosesser overvåkes med en kombinasjon av data- og styringssystemer og menneskelig kontroll. Bildet er fra knuseanlegget, og Frank Hundnes følger nøye med.  

 

Med 160 ansatte er dette en svært viktig arbeidsplass for Hitra, og fabrikken gir muligheter for en rekke profesjoner som har allsidig kompetanse innenfor silisiumproduksjonen.

– Vi har opparbeidet oss solid erfaring i bransjen siden oppstarten i 1964, bekrefter Halland.

Jobb- og karrieremulighetene hos Wacker Chemicals Norway AS, Holla Metall omfatter fagområder som ingeniørkompetanse, kjemi- og prosess, mekanikk, elektro, automasjon og IT, økonomi og administrasjon, logistikk og transport.

– I forbindelse med teamorganisering av våre arbeidsoperasjoner skal vi gjennomføre et omfattende internt opplæringsprogram, i tillegg til at våre ansatte får muligheter til å videreutdanne seg på høyskole- og universitetsnivå, forklarer Halland.

 

At Holla er en populær og velfungerende arbeidsplass levner skadefraværet ingen tvil om. Siste rekord uten skadefravær var på 501 dager, og nå kryper bedriften opp mot 1000 tallet uten fravær, noe man takker et systematisk HMS-arbeid for.

- Systematisk og kontinuerlig arbeid med at rutiner for avviksmeldinger blir fulgt, gjør at vi fanger dette opp og kan gjøre endringer før avvikene blir mer alvorlige. Dessuten har vi fokus på at arbeidsplassen skal være ryddig. Det er viktig med orden, at utstyret som benyttes har sin faste plass og at det faktisk blir lagt tilbake etter bruk, sier Halland.

 
-Slik utføres hjertekompresjon, sier Målfrid Dromnes fra Bedriftshelsa. Hun er i full gang med førstehjelpskurs for en gruppe staute karer som har tatt en pause fra tungarbeidet inne på smelteverket. Fra venstre foran: Terje Pettersen, Målfrid Dromnes, Asbjørn Valås og Petter Bakken. Bak fra venstre Olav Bjørshol og Ole Karlsnes.


Maskineriet krever jevnlig vedlikehold og reparasjoner, så gjengen på delelageret har en til tider hektisk hverdag. Men ryddighet

og orden preger lokalene. Her ser vi Johannes Otnes og Kristin N. Tøndel.

 

     


Mange ulike profesjoner er i sving for å holde hjulene gående. Bak sveisemaska her finner vi Ole Løseth. 

 

All ferdig vare eksporteres sjøveien til videreforedling blant annet i Tyskland.


 
Gnistregnet står når reduksjonsprosessen når sitt klimaks.

 

Reportasje: Pia.Marie.Lerseth@kommunenvar.no




• Aqua Gen avd. Kyrksæterøra
• Haukvik Kraft-Smolt
• Hellandsjø Skinnsøm
• Holla Metall
• Huset Harmoni
• IPS
• Kafe Koselig
• Lund Bakeri & Conditori
• Svanem
• Øra Produkter
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik