meny
                 
Startsiden
Nordmøre
Romsdal
Sør-Trøndelag
  Frøya
  Hemne
  Alfabetisk
  Bransjer
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Helse og velvære
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Maskin, bil og båt
  Maskinentreprenører
  Møbler og interiør
  Produksjon og håndverk
  Reiseliv
  Tjenester
  Hitra
  Klæbu
  Meldal
  Melhus
  Midtre Gauldal
  Orkdal
  Rennebu
  Rissa
  Skaun
Kommunenvår søker medarbeidere
Om ossLoading
Aqua Gen avd. Kyrksæterøra


Aqua Gen AS avd. Kyrksæterøra
7200 KYRKSÆTERØRA
Tlf: 72 45 05 00

Fax: 72 45 05 25
E-post: firmapost@aquagen.no
Hjemmeside: www.aquagen.no
 

Forskning, utvikling og produksjon av rogn

Produksjonsavdelingen på Kyrksæterøra med 42 ansatte, har både land- og sjøanlegg. Her drives det målrettet forsknings- og utviklingsarbeid i forbindelse med avl av rognproduserende laks og regnbueørret. Aqua Gens kunder fôrer opp fisken som slaktes og i stor grad eksporteres til utlandet. Den havner på fiskemarkeder, restauranter og i grytene til folk over hele verden.


Denne ruggen av en stamfisk er med på å føre de beste genene videre, så den passes godt på av de ansatte i Aqua Gen.

Avdelinga på Kyrksæterøra ble etablert i 1985. Hovedkontoret ligger i Trondheim, og det finnes også en mindre avdeling på Tingvoll i Møre og Romsdal. I bedriften er det sju personer som har bakgrunn som veterinærer, spesialisert innen fiskehelse.
- Alle funksjoner fra forskning og utvikling til viktige produksjonsoppgaver er avgjørende for topp kvalitet på rogna vi leverer, sier tidligere produksjonssjef Anders Marthinussen som nå er salgs- og markedssjef.

Virksomheten kan deles i to med avlsarbeid og rognproduksjon - selv om det ene er et resultat av det andre. Avlsarbeidet kombinerer både forskning og produksjon på fisk og rogn. Avlsfisken er utviklet gjennom omtrent 40 år, fra da arbeidet ved Aqua Gen startet med de første fiskefamiliene på Sunndalsøra.
Rogn til markedet kommer ikke fra avlsfisken, men fra egne formeringspopulasjoner som kalles elitelaks. Det er denne fisken som produserer rogn som er bedriftens reelle produkt og inntekstkilde.

- Elitelaksen må gjennom et slags OL der den testes på en rekke egenskaper, som blant annet hvor hurtig den vokser, hvor utholdende den er og kvaliteten på kjøttet, forklarer Anders.
Aqua Gen har markedsandeler i Norge på mellom 60 og 65 prosent, og de største kundene er Salmar, Marine Harvest og Lerøy. Det eksporteres en del rogn til de britiske øyer og noe til Iran og Nord-Korea.

- Det er en lang og målrettet forskning som har ført frem til det kvalitetsproduktet vi leverer i dag. Ett eksempel på at vi lykkes er oppdrettslaksens motstandsdyktighet mot det dødelige IPN-viruset, sier Anders. Bedriften ble for øvrig nominert til Forskningsrådets pris " Norges mest innovative bedrift" i 2010, og fikk North Atlantic Seafood Forums innovasjonspris i 2011 for dette resultatet. I 2007 fikk de Aqua Nors innovasjonspris for utvikling av en rognsorteringsmaskin som ikke bare sorterer levende og død rogn, men som skiller mellom flere kvaliteter. Denne oppfinnelsen har ført til opp mot 100 prosent levedyktige rogn ved levering fra Kyrksæterøra.

Inne på anlegget er det levende oppdrettslaks, regnbueørret og rogn fra begge artene.
- Vi forvalter rundt 160 millioner liv årlig innenfor disse veggene. De skal til alle verdenshjørner. Spiser man en oppdrettslaks i Norge eller i verden for øvrig, er det cirka 60 prosent sannsynlighet for at den stammer fra Kyrksæterøra. Indirekte står vi for en verdiskapning på 24 milliarder kroner, så vi føler ansvaret for kvalitet og forutsigbarhet på rogna vi leverer, sier Anders, i tråd med slagordet ”såkorn for livskraft og lønnsomhet”.

Denne rogna skal bli til oppdrettslaks som kan havne hvor som helst i verden i en fiskedisk eller på en restaurant.


Denne lakseyngelen er ikke stor nå, men avlsarbeid og gode gener har ført til at den kan bli over 20 kg i løpet av et par år.


Rognsorteringsmaskinen sorterer ikke bare mellom død og levende rogn, men den skiller også mellom ulike kvaliteter.


Aqua Gens anlegg på Kyrksæterøra.


Reportasje:
Hans.Petter.Gustavsen@kommunenvar.no
• Aqua Gen avd. Kyrksæterøra
• Haukvik Kraft-Smolt
• Hellandsjø Skinnsøm
• Holla Metall
• Huset Harmoni
• IPS
• Kafe Koselig
• Lund Bakeri & Conditori
• Svanem
• Øra Produkter
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik