meny
                 
Startsiden
Nordmøre
Romsdal
Sør-Trøndelag
  Frøya
  Hemne
  Hitra
  Klæbu
  Meldal
  Melhus
  Midtre Gauldal
  Orkdal
  Rennebu
  Alfabetisk
  Bransjer
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Helse og velvære
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Maskin, bil og båt
  Maskinentreprenører
  Møbler
  Produksjon og håndverk
  Reiseliv
  Tjenester
  Rissa
  Skaun
Kommunenvår søker medarbeidere
Om ossLoading
Gerts Import


Gerts Import ANS

Stamnan

7392 RENNEBU

Tlf: 72 42 56 20

Mob: 95 83 07 13

Fax: 72 42 56 21

E-post: gertgj@online.no

Hjemmeside: www.gertsimport.no

Åpningstider:

Torsdag – fredag: 11.00 -15.00

Lørdag: 11.00 – 15.00

Ellers etter avtale. Se åpningstider på hjemmesiden. 

Modelljernbane på Stamnan

I det tidligere bankbygget på Stamnan eksisterer en egen liten verden av tog, signalanlegg og skinneganger. Ekteparet Kari og Gert Gisle–Jensen hadde holdt på med modelljernbanebygging i mange år da de flyttet til bygda i 2006. Anlegget er et av landets største private samlinger, og har vært på utstillingsmesser i både Tyskland og Danmark. Nå ønsker de alle interesserte velkommen innom for å se.


Kari og Gert Gisle-Jensen begynte å bygge dette modelljernbaneanlegget i 2003. Nå ønsker de alle interesserte velkommen til å komme og se det flotte og detaljrike landskapet. 

Det er en egen fantasiverden i miniatyr som befinner seg under taket hos Kari og Gert. En studietur langs ruta med tog, stasjonsbygninger og signalanlegg bekrefter at her er det de små detaljer som teller. Alt fra den virkelige jernbaneverdenen har fått sin naturlige plass i landskapet. Trafikklysene fungerer etter et finurlig gjennomtenkt system. Rødt blir til grønt, og ved full kapasitet kan femten - seksten togsett bevege seg samtidig, og uten at det oppstår kollisjoner. Bitte små figurer av både mennesker, trær og dyr er med på å gi liv til nostalgisk lokalbebyggelse, landskap og fjellformasjoner. Her er hverdagens små øyeblikk gjenskapt gjennom jegerens tur med hund og børse, kyr som beiter og barnas lek i gata. Det er Kari som har ansvaret for mange av de minste detaljene, mens Gert er fagmannen innen den praktiske oppbyggingen av det elektriske anlegget.

 
(artikkelen fortsetter under bildet)

Denne småbyens daglige liv er gjenskapt gjennom atskillige arbeidstimer med små detaljer. Jernbaneanlegget går over mange ulike høydeforskjeller, og ”snakker sammen” via signalanleggene.

 

Gert er født i Danmark, som for øvrig er kjent for å ha sterke tradisjoner innen modelljernbanevirksomhet. Etter at han fikk sin første jernbanemodell som 12 -13 åring, har han aldri sluttet å la seg fascinere av de mange mulighetene. I dag eier han og kona en stor samling av objekter, og hvert år reiser de på messer i Tyskland og Danmark og utveksler kunnskap og erfaringer med andre entusiaster.

- Det er alltid nyttig å se hvordan andre løser oppgavene, for det er mange teknisk avanserte løsninger som må på plass for at alt skal fungere optimalt, sier Gert.

Han innrømmer at dette er et prosjekt som aldri blir helt ferdig. Det er stadig utbygginger og utbedringer på gang. I fjor høst brukte de et par måneder på å utvide den midterste delen av anlegget, som for øvrig har 200 meter med skinnegang.

 
(artikkelen fortsetter under bildene)

Det meste av jernbanelandskapet er skapt etter fri fantasi. Ett unntak er den gamle stasjonen på Løkken Verk, der alt er identisk gjenbygd for hånd etter historiske bilder.

 

Thamshavnbanen var Norges første elektriske jernbane. En tro kopi av kongevogna er å få kjøpt via nettbutikken.
 

Ettersom Gert egentlig er utdannet anleggsgartner, har han også en grunnleggende kompetanse når han skal konstruere nye landskap og finne ulike høydeforskjeller. Han synes det er hyggelig når folk tar kontakt for å be om gode råd. Det er mange år siden han startet importvirksomhet innen hobbyrelaterte produkter, og i en periode hadde han også en butikk i Oslo som het Hobbyhuset.

- Dette er jo egentlig en videreføring av denne drifta. Det meste som trengs for å starte med denne hobbyen må importeres fra Tyskland, Sveits eller fjerne Østen, sier Gert. Han har derfor et godt utvalg av produkter han selger via butikken på nettet.

 

Anlegget har til sammen 200 meter skinnegang, og har to doble spor med vendesløyfe i hver ende. Et avansert signalsystem gjør at flere togsett kan være i drift samtidig uten å kollidere.

 

Det er vel verdt å ta en titt innom modelljernbanemuseet på Stamnan. Samlingen består av et femtitalls lokomotiver og over to hundre vogner.

 

Reportasje: Inger.Steigendal.Aas@kommunenvar.no 
• Bakkli
• Gerts Import
• Halland Dampsag & Høvleri
• Hågenstad Brug
• Johan Myklegard
• Kraftverkene i Orkla (KVO)
• Nerskoglaft DA
• Nordskogen sag & høvleri
• Rennebu Dør & Vindu
• Rennebu Sag og Trekultur
• Terrengen
• Torslaft
• Å Gartneri
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik