meny
                 
Startsiden
Nordmøre
  Aure
  Averøy
  Eide
  Gjemnes
  Halsa
  Smøla
  Alfabetisk
  Bransje
  Bil og båt
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Maskinentreprenører
  Møbler
  Produksjon
  Reiseliv
  Tjenester
Romsdal
Sør-Trøndelag
Kommunenvår søker medarbeidere
Om ossLoading
Partrederiet Hopmark


Partrederiet Hopmark Ans
Vikan
6570 Smøla
Tlf 71 54 04 19

Fax: 71 54 04 11
Mobil: Leif: 91 66 92 93
Torkil: 95 92 05 80
E-post:
prhop@online.no

 

Holder fiske og kvalfangertradisjonen i hevd.

Rederiet har to båter og driver kombinasjon av tråling og kvalfangst på ”Fiskebank 1”, mens de kun driver tråling på den største båten, ”Fiskebank”. Ved full drift på begge båtene sysselsetter de to mannskap og 15 mann. I tillegg er det sesongarbeid ved anlegget deres i Vikan, slik at dette er en bedrift som beskjeftiger mange. Med godt samarbeid om arbeidstakerne med Atlantic Dawn Seafoods, som kan ha litt svingninger i sysselsettingen, har de også en god benyttelse av arbeidskraften som er tilgjengelig.


Ansgar Hellesfjord er en viktig person i bedriften, og står for utskjæringen av kjøttet. Her er han sammen med Lillian Golmen Aure, Ellen Langedal og Synnøve Ludviksen.

Torkil Hopmark kjøpte den første båten sin ”Magerøy” fra Romsdal i 1972, og startet med hvalfangst i området rundt Island, Grønland og i Barentzhavet med 7 mann om bord.
 I 1978 ble ”Fiskebank” på 28 meter kjøpt inn, og også Leif Hopmark ble med i rederiet. De to er sønnene til Lars Hopmark som også drev kvalfangst. De fører altså videre en lang tradisjon, men nå som de eneste på Smøla. Kvalbåten fikk senere navnet "Fiskebank 1" da de senere  kjøpte dagens ”Fiskebank” på 42 meter i 2004.

Denne siste driver kun tråling, og det er lodde, sild, kolmule, vassild, makrell det fiskes etter, samt at tobisfisket også er viktig for rederiet. 
Kvalfangsten foregår på vågekval, som opptrer som en slags ”trekkfugl” og kommer oppover kysten her på matauk og for å fø ungene sine på våren. Fangsten starter i april og varer til ut i august. "Fiskebank 1" er en av ca 33 båter på kvalfangst, og starter i Nordsjøen og avslutter oftest fangsten ved Bjørnøya.

I fjor og i år er det fri fangst innenfor den totale kvoten, og fjoråret var en av de beste sesongene for rederiet med 67 dyr og vel 100 tonn med kjøtt. Dette foredles og pakkes ved anlegget til Hopmark i Vikan , som er på ca 200 kvadrat. Bygningen ble i 1995 kjøpt fra John Iversen, som var en gründer her ute. Supplerende fryserikapasitet benytter de seg av ved Atlantic Dawn. Kjøttet selges bare innenlandsk, og kundene er grossister og private.

Lokalbefolkningen på Nordmøre setter pris på å kunne handle ferskt kvalkjøtt ved Hopmark sitt anlegg. Mange tilreisende får prøvd kjøttet ved restauranter på Smøla, og benytter seg av muligheten til å stikke innom og handle når de er her ute, forteller Leif. Kjøttet vakumpakkes i pakninger på ca 7 hekto og selges i 6 -kilos pakninger.
Det har vært mye uro omkring kvalfangsten både før og etter at den ble tatt opp igjen i 1994. Et av ankepunktene var lenge dårlige avlivingsmetoder, men dette er det ikke lenger noen diskusjon omkring etter at det ble utviklet en ny sprenggranat. Harpunen treffer i brystregionen og to mothaker og tidsinnstilling av sprengladningen gjør at avlivingen er momentan, forteller Leif.

Ombord er det dyktig mannskap, som hovedsakelig kommer fra Smøla. På ”Fiskebank” veksler Torkil og sønnen Lars Erik på som skippere. Maskinsjef er Dagfinn Lien og maskinist er Sigbjørn Hopmark, sønnen til Leif. Med er også Frank Brevik som styrmann og broren Geir som motormann. Familietradisjonene føres også videre ved at Tor Erling Hopmark, sønnen til Torkil, nå går på skipperlinja i Kristiansund. Ståle Hopmark, sønnen til Leif, er mannskap og maskinistlærling ombord, sammen med Jørgen Lien. En av veteranene i rederiet er ellers Bjørn Brevik, som fikk gullklokke i 2006. På ”Fiskebank 1” er Karstein Reitan skipper og skytter, mens Truls Soløy er maskinist.

Torkil Hopmark var den som dro igang rederiet, og driver det i dag sammen med broren Leif. Her er Torkil på hvalfangst med Fiskebank 1 med en vågekval ombord. (foto: Hans Petter Tysnes)


Dette bildet er fra fangst ved Bjørnøya i 2006, og vi ser her noen av mannskapet som da var ombord. Fra venstre Svein Hugo Torset Reitan, Karsten Hermann Reitan, Bernt Tysnes og Stig Rønningen. Fotografert av Hans Petter Tysnes, som også arbeidet der da.Fiskebank er på 42 meter og blir brukt på et variert trålfiske.  


Anlegget til Partsrederiet Hopmark i Vikan er funksjonelt og moderne. Her pakkes og fryses hvalkjøttet som Fiskebank fører i land.
• Atlantic Dawn Seafoods
• Marine Harvest Norway
• Nordsia Aktivitetssenter
• Nordvestnytt
• Partrederiet Hopmark
• Plastservice
• Promarin
• Promek
• Smøla Klekkeri og Settefiskanlegg
• Smølaprodukter
• Smølavinduet
• Statkraft Energi
• Veidholmen Fisk
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik